Column Dushi Magazine ‘3 out of 5 gay couples meet online’. Hoe zit dat op Curacao?

homoseksualiteit in Social Media

De nieuwe Dushi Magazine, nr 6 ligt in de winkel. Voor Dushi Magazine nr 5 scheef ik een artikel over homoseksualiteit in Social Media wereldwijd maar ook hier op Curacao.
‘3 van de 5 homoseksuele stellen ontmoeten elkaar online!’ Bij heteroseksuele stellen is dit 1 op de 5, beduidend lager dus. Een onderzoek, gehouden onder Amerikaanse volwassenen (18 jaar en ouder), toont aan dat de de LGBT (lesbische, homo, bi -en transgender) gemeenschap meer actief is op sociale netwerken dan heteroseksuelen. Deze groep is actiever op Facebook en Twitter, maar ook leest deze gemeenschap meer blogs – en is als gevolg daarvan waarschijnlijk ontvankelijker voor allerlei activiteiten in Social Media.

Op Curacao

‘Googlen’ op ‘ Gay Social Media’ geeft een bron van informatie en vele verschillende Gay netwerken weer overal ter wereld. Worden deze internationale Gay netwerken ook gebruikt door de ‘gay community ‘ op Curaçao om contacten te leggen? Een geboren en getogen Curaçaose homoseksuele man vertelt mij dat het zoeken van een relatie of een ‘date’ gebeurt op speciale site’s. Op Curaçao is www.viavia.net erg populair. Je hebt in de rubriek ‘relatie gezocht’: de keuze voor man zoekt man, vrouw zoekt vrouw of man zoekt vrouw etc. Internationaal gezien is speciaal voor de homoseksuele man, www.adam4adam.com erg populair aangezien er ook veel Curaçaose mannen een profiel hebben aangemaakt. Het populaire Social Media netwerk Facebook wordt minimaal ingezet voor het zoeken van relaties. Het profiel op Facebook is veelal echt en de vrienden op Facebook zijn een afspiegeling van de totale vriendenkring zonder een focus op homoseksualiteit.

niet bij je inner circle

Het aanmaken van een profiel is erg simpel maar echter vaak ‘fake’ of bevat weinig informatie. Want het taboe voor homoseksualiteit op Curaçao is niet het uitkomen voor je geaardheid maar het er over praten met je familie, je ‘inner circle’. Net als dat er met familie niet gesproken wordt over financiële problemen of ziekte. Wordt er online contact gelegd dan is het goed aftasten of deze persoon niet een bekende is van bijvoorbeeld je broer, want dan zit deze persoon in je ‘inner cirkel’ en zal het contact verbroken worden.

Het aanmaken van een ‘fake account’ creëert in dit geval voor deze Curaçaose man een soort veiligheidsbarrière om eerst goed te kunnen aftasten wie er aan ‘de’andere kant van de lijn’ zit. De keerzijde van ‘fake accounts’ en dat zie je tegenwoordig veel bij jongeren, is dat ‘cyber pesten’ eenvoudig en anoniem kan plaatsvinden. 56% van de homoseksuele jeugd geeft aan op Facebook gepest te worden. De ‘LGBT’ gemeenschap wordt opgeschrikt door een toenemend aantal zelfmoorden door cyberpesten gericht op o.a. homo’s.

Om awareness te creëren voor dit probleem is Facebook, het grootste en populairste Social Media netwerk in samenwerking met ‘GLAAD’, een organisatie die adviseert over:  how can we protect ourself on Social Media,  vorig jaar een campagne gestart gericht om een halt toe te roepen aan de verspreiding van haatdragende opmerkingen en anti-homo-pesten. Op 20 oktober 2011 initieerde Facebook ‘Spirit day’ door een oproep aan haar medewerkers te doen om op deze dag hun profiel foto paars te maken. Dat staat voor het paars uit de regenboog met de betekenis ‘spirit’.  Daarnaast heeft Facebook een digitale tool ontwikkeld om pesterijen (in de breedste zin van het woord) te kunnen rapporteren.

Eiland is tolerant en homoseksuelen voelen zich hier veilig en welkom

Er zijn veel online promoties voor Curaçao als perfecte bestemming voor gay’s. Tijdens het schrijven van dit artikel ontvang ik via Social Media het artikel:  ‘Air Canada also promotes Curaçao as gay-destination’.  De Curaçaose man waarmee ik sprak gaf het al aan en wederom een bewijs dat homoseksualiteit, buiten de familiekring, geen taboe is op Curaçao. Ons eiland is tolerant en homoseksuelen voelen zich hier veilig en welkom. Hier kan iedereen genieten van zon, zee, strand en onze hoogwaardige hospitality.

Ria Luitjes

(Bronnen beschikbaar bij auteur)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Eén reactie

  1. Vrouw zoekt vrouw is een geliefde optie (en terecht!) die aangeboden wordt door héél véél datingsites in Nederland en België. Het aanbod van lesbische dating sites is daarmee erg groot, dus daarom ook vaak lastig voor vrouwen om een goede keuze te maken. Exact om deze reden heeft vrouw-zoekt-vrouw.nu de best aangeschreven dating sites onder elkaar gezet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts