pia van Bover interview voor Business haaglanden

‘Nederland is groot geworden door het hebben van een flexibele workforce.

Door: Ria Luitjes

 

Pia van Boven, Impressive Green Apple: “Flexibel inzetten van werknemers hoort bij onze cultuur; Nederland is groot geworden door het hebben van een flexibele workforce.”

 

In 1993 richtte Pia van Boven, Green Apple recruitment op. In 2006 kon zij het bedrijf van haar vorige werkgever overnemen en ontstond Impressive Green Apple. Naast het bemiddelen en uitzenden van secretaresses, begeleiden zij landelijk talentvolle hbo en wo opgeleide jongeren naar hun eerste baan. ‘Impressive Green Apple biedt haar klanten verschillende diensten aan; uitzenden, detacheren, werving en selectie en payroll. De nieuwe WAB (Wet Arbeid in Balans) heeft dan ook impact op de dienstverlening van het bedrijf.

 

Hoe hebben jullie je klanten voorbereid op de nieuwe wet?

“Wij hebben meerdere klantsessies georganiseerd samen met een advocatenkantoor. Zij hebben onze klanten verteld wat de gevolgen van de nieuwe wet zijn. Deze sessies werden erg druk bezocht. Met onze grote klanten zijn we om tafel gegaan. We hebben bekeken wat er mogelijk was om de optimale flexibiliteit te creëren. Achteraf kijk ik hier heel positief op terug. Onze klanten waren onzeker en hadden veel vragen. Wij hadden de kennis en konden als adviseur optreden. Dat is ook onze toegevoegde waarde.

 

Wat was de impact van de introductie van de WAB voor je klanten?

“Onder onze Payroll klanten heeft de WAB eigenlijk weinig voordelen gebracht: minder flexibel en een hogere kostprijs per uur. Dit komt doordat er voldaan moet worden aan de CAO binnen de branche i.p.v. de CAO voor de uitzendbranche. Met name onze administratieve klanten kiezen nu eerder voor uitzenden dan voor Payrollen. Dit biedt de gewenste flexibiliteit voor in ieder geval vijf en half  jaar.”

 

Welke gevolgen heeft dit gehad voor je bedrijf?

“Voor ons is er weer meer uitzendwerk onder onze klanten. Onze primaire rol is altijd al uitzenden geweest. Wij doen weer meer datgene waar we goed in zijn; allocatie. Wij zijn de intermediair, wij werven, faciliteren, selecteren en zenden uit. Wij brengen partijen bij elkaar, dat is ons vak. Payrollen waarbij de klant eigen mensen werft, en deze medewerkers administratief bij ons onderbrengt is na 1 januari 2020 zichtbaar afgenomen.”

 

Wat is je visie op de nieuwe WAB

“Ik vind deze wet geen hele verstandige keuze, maar we zullen er mee moeten werken. Mijn visie is dat Nederland groot is geworden door het hebben van een flexibele schil. Flexibel inzetten van werknemers hoort bij onze cultuur. Met deze wet wil de overheid meer  verantwoordelijkheid bij de werkgever neerleggen. Het gevolg is een verhoging van het ondernemersrisico. Dit gaat ten koste van creativiteit, nieuwe ontwikkelingen en dus het ondernemerschap waardoor Nederland groot is geworden. Wil je werkgelegenheid stimuleren, dan moet je juist de flexibiliteit groot houden.”

Voor meerdere vakbladen schijf ik artikelen of heb ik interviews om het verhaal van een expert, klant, relatie of collega te vertellen voor op jouw website of in jouw bedrijfsmagazine of vakblad. Ook gebruik maken van deze dagbladartikelen of interviews stuur een bericht en stel gelijk je vraag. Ik kijk er naar uit!

Ria Luitjes
Eigenaar MIXmarketing

Meer artikelen, marketingblogs, interviews of columns lezen kies voor volgende of vorige hieronder of ga naar alle interviews

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts