Dushi magazine Artikel Ria Luitjes

Column Dushi Magazine: Social Media & Crime

Social media en criminaliteit. Het hoofdartikel in deze Dushi Magazine gaat over criminaliteit, ‘jeugdbendes’ op Curaçao. Reden genoeg om in deze rubriek eens te kijken hoe het is gesteld met social media en criminaliteit. Wat ervaren we zelf en hoe gebruikt politie en justitie social media. We kennen allemaal de hackers die inbreken op netwerken met betrouwbare gegevens of je persoonlijke PC ‘hacken’ en er met je gegevens vandoor gaan.

Social media en criminaliteit

Het hoofdartikel in deze Dushi Magazine gaat over criminaliteit, ‘jeugdbendes’ op Curaçao. Reden genoeg om in deze rubriek eens te kijken hoe het is gesteld met social media en criminaliteit. Wat ervaren we zelf en hoe gebruikt politie en justitie social media.

We kennen allemaal de hackers die inbreken op netwerken met betrouwbare gegevens of je persoonlijke PC ‘hacken’ en er met je gegevens vandoor gaan. We kunnen ons daar tegen beschermen door regelmatig onze wachtwoorden te wijzigen en zeker niet je inloggegevens aan een ander te geven. Een ander gevaar waar we vaak niet bij stil staan is het melden dat je op vakantie gaat op je Facebook of Twitter account. Net als jij zitten criminelen op de sociale netwerken en vinden het fijn om te weten als je niet thuis bent, want dan hebben ze immers vrij-spel!!

 

Criminelen maken dus ook gebruik van de sociale netwerken

Criminelen maken dus ook gebruik van de sociale netwerken, maar politie en justitie ook! Het is wereldwijd al heel gewoon dat social media ingezet wordt voor het opsporen van criminelen. Social media heeft miljoenen gebruikers, en de snelle uitwisseling van tekst, foto’s en video’s, via Twitter, Facebook en YouTube zijn ideaal voor het verkrijgen van informatie over gezochte personen.

Hulp bij opsporing

Twitter wordt in tegenstelling tot Nederland of Amerika, op Curaçao nog niet veel gebruik. Het platform is echter wel groeiende. Natuurlijk is het niet alleen politie en justitie die dit medium kan inzetten. Een paar maanden geleden een ‘tweet’ van een Nederlandse mevrouw op vakantie op Curaçao. Haar tas was gestolen en via Twitter vroeg zij om hulp vroeg bij de opsporing van haar spullen. In een korte tijd kan je zo een grote groep mensen bereiken die je mogelijk kunnen helpen.

Jeugdbendes

Terug naar de jeugdbendes, in diverse artikelen op het internet is te lezen hoe in Amerika: Myspace, Facebook en Twitter erg populair zijn onder bendeleden. Politie en justitie weten dit te gebruiken in hun voordeel. Ze zijn in staat geweest online te infiltreren door zich voor te doen als mede-bendelid. Zo konden ze connecties maken en criminele communicatie onderscheppen. Denk aan de updates in codes of jargon tussen bendeleden onderling, foto’s, video’s en vrienden links. Dit gaf de politie inzicht in de dynamiek van de bendes. Dit helpt bij het onderzoeken naar hun illegale activiteiten en het oplossen van ‘cases’.

Extra tool

Het monitoren van van potentiële criminelen is altijd de taak geweest van de politie en justitie’. Denk maar aan het aftappen van de telefoon. Er is gewoon een extra tool en die heet social media.

Ria Luitjes is founder & owner of MIXmarketing Curaçao she writes about social media and advises Business @ Curacao on social media management.

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

On Key

Related Posts

B&B cover Vogelwijk MIXmarketing

B&B’s in de Vogelwijk Den Haag

B&B’s – Voor de Vogelwijk interviewde ik 5 Bed & Breakfast eigenaren over een B&B starten, de lol ervan en de invloed van corona. Met dank aan Karen Sjouke van B&B Beach & City, Ilonka Sillevis Smit van Ilonka’s B&B, Monique Chabot van B&B de Pimpelmees, Ina Flohil van B&B @ the beach  en Jeanette Lohman van B&B Near the sea.

clubhouse MIXmarketing apps media

Wat is nieuw in Medialand. De nieuwste App: Clubhouse

Clubhouse. Wat is nieuw in medialand? Waar praten je collega’s of je (klein)kinderen over? Je kent het wel. Weer een nieuwe app, waarbij je denkt, wat moet ik er mee? Ik heb daar toch geen tijd voor! Een app die online bepaalde groepen mensen met gelijke interesses bij elkaar brengt. Waar mensen graag lid van worden door dat ze bang zijn dat ze iets missen.

interview duurzaamheid CA+ spanningsveld AVG en circulariteit

Interview: Spanningsveld tussen vertrouwelijke archiefvernietiging en duurzaamheid

Voor FNOI INFO winter editie 2020, interviewde ik Martin van Tuijl, Sourcing Director Recycled Fiber Europe bij ESSITY. Hij is verantwoordelijk voor de toevoer van oudpapier voor tien fabrieken van Essity. ‘In deze fabrieken produceren zij hygiënematerialen, zoals toiletpapier en tissues. Oudpapier is een belangrijke grondstof die we daarvoor gebruiken. Wereldwijd koopt Essity jaarlijks twee miljoen ton oudpapier in. Europa is goed voor de helft daarvan. Zij zijn marktleider op het vlak van de verwerking van hoogwaardige papiersoorten.’