Airbnb deeleconomie Amsterdam & Den Haag

Iedereen pikt een graantje mee

Je hoeft maar te Googlen op ‘Airbnb Amsterdam’ en je ontdekt al snel dat er enorm veel content wordt aangeboden en dan met name over de problematiek in Amsterdam. Er worden zelf documentaires gemaakt die zeker niet altijd een positief beeld laten zien. De deeleconomie is ‘booming’ iedereen wil een graantje meepikken en er dus aan verdienen, wat natuurlijk prima past in de deeleconomie.

Airbnb in het Nederlandse nieuws

Het fenomeen Airbnb is online soms het gesprek van de dag. Er zijn ook al meerdere TV documentaires gemaakt zoals die van Tegenlicht van de VPRO, waarin vooral de onrechtmatige verhuur en de overlast voor om- en inwonenden besproken wordt. Tot nu toe gaan deze documentaires alleen over Amsterdam. Daar is Airbnb al behoorlijk aan banden gelegd door regels vanuit de gemeente zoals: maximaal 60 dagen verhuur  om zo betaalbare woningmarkt te beschermen, daarnaast draagt Airbnb de toeristenbelasting af aan de gemeente Amsterdam.

Een nieuw platform?

Inmiddels is de gemeente Amsterdam in december 2016 met Airbnb overeengekomen dat er geen boekingen meer mogelijk zijn via Airbnb na 60 dagen verhuur per jaar. (Voor London is dit 90 dagen en geldt niet voor B&B vergunninghouders) Hier wordt volledig voorbijgegaan aan het feit dat dit extra verhuur mogelijkheden biedt voor andere ‘verhuur’ platforms. Die zich nu waarschijnlijk specifiek gaan richten op de steden waarbij Airbnb dergelijke overeenkomsten heeft gesloten.

Hoe reageren andere steden op deze overeenkomsten? Andere steden zoals Den Haag, Rotterdam en zelfs Delft volgen de ontwikkelingen op de voet en en zien ook wel brood in een dergelijke overeenkomst. Is dit zinvol voor bijvoorbeeld een stad als Den Haag?

Wat zijn de grote verschillen tussen Amsterdam en Den Haag?

  Amsterdam Den Haag
inwoners (dec 2015) 834,713.00 519,998.00
woonhuizen in de stad (woning voorraad) 423,785.00 253,210.00
locaties op Airbnb 15,870.00 2,087.00
actieve hosts 13,079.00 1,654.00
1 slaapkamer locaties 6,700.00 616.00
gemiddelde prijs 1 slaapkamer 116.00 72.00
gemiddelde prijs 3 slaapkamers 211.00 201.00

Bronnen: AirDNA, Amsterdam.org, CBS

Door de beperkte schaalgrootte zal een overeenkomst met Airbnb voor Den Haag voorlopig ook niet zinvol zijn. Het kamer aanbod in Amsterdam is veel groter dan in Den Haag. De huur tarieven/opbrengsten per nacht in Den Haag liggen op 62% van de huur tarieven in Amsterdam. Ook voor de dienstverlenende bedrijven zoals PropertyHOST in Den Haag betekent dit een andere en een zeer creatieve benadering van de markt. De bezoekers die kiezen voor Den Haag hebben een ander profiel. Volgens de gegevens van de website Amsterdamse.org bezoekt 23,4% van de Amsterdamse toeristen een coffeeshop en dit merk je, of beter gezegd, dit ruik je ook als je in Amsterdam centrum rond loopt. Daarnaast zijn natuurlijk de Wallen en de Amsterdamse grachten en de musea populaire bezienswaardigheden.

Waarvoor komt dan een toerist naar Den Haag?

Het meest populair zijn de Scheveningse Pier en het strand, het Vredespaleis, Mauritshuis, (Paleis) Noordeinde of Madurodam. Volgens het NBTC blijkt dat in 2015 de Belgen vooral de grote tentoonstellingen in het Gemeentemuseum Den Haag  zoals Rothko en Anton Corbijn bezochten. De Duitsers kwamen traditiegetrouw voornamelijk voor de Haagse stranden, Scheveningen en Kijkduin. Tegenwoordig komen ze steeds vaker voor een cultureel bezoek en combineren ze stad en strand. Chinezen en Amerikanen zijn dol op het Mauritshuis en Escher in het oude koninklijke werkpaleis aan het Toernooiveld.

Inkomend Toerisme Den haag laten groeien

Gezien de omvang en het profiel van de bezoekers zou Den Haag de sites die de deel-economie bevorderen, zoals diezelfde Airbnb, juist kunnen inzetten om de stad te promoten om zo meer toeristen naar Den Haag te krijgen. Hierdoor kan het inkomend toerisme voor Den Haag wellicht groeien met meer dan de verwachte twee procent, volgens het NBTC per jaar (tot 2025).

 

Ria Luitjes:

Marketing en communicatie adviseur, Social Media adviseur en trainer met een passie voor schrijven. Ondernemer oprichter en eigenaar van MIXmarketing. Na 7.5 jaar in het buitenland gewoond te hebben, sinds eind juni 2016 weer werkzaam en woonachtig in Den Haag. Meer informatie: www.mixmarketing.nl