Trending op Twitter Carnaval, Carnaval op de UNESCO erfgoedlijst?

carnival curacao 2011 by brenda freemanRondom carnaval is dit onderwerp trending op Twitter, zo ook nu. Op Curacao is carnaval het evenement van het jaar waar velen een groot deel van hun tijd en geld aan besteden. Veel landen vieren carnaval. Het van oosprong katholieke feest is ooit, volgens Mashable , begonnen in Brazilie. Elk land heeft zijn eigen kenmerken meegegeven aan Carnaval.  In Brazilie is de carnaval een competitie tussen de verschillende Samba scholen ondersteund met praal wagens en danseressen.  Op Curacao is het een competitie tussen circa 30 carnavals verenigingen elk met haar eigen thema waarin vaak de culturele Curacoase aspecten zijn verwerkt. In New Orleans heet carnaval Mardi Gras een franse vertaling voor ‘vette dinsdag.’ Hier is de parade een verkleedfeest in paarse, groene en gouden kleuren. In Venetie is het Carnaval heel ingetogen en zijn de kostuums klassiek en heel luxueus. De maskers zijn een kunstwerk op zich. Iets waar Venetie bekend om staat.

Carnaval is meestal 3 dagen voorafgaand aan as-woensdag. Het ons bekende St Maarten viert om commerciele redenen de carnaval rond 30 april. Het op een na grootste Carnaval, die van Santa Cruz de Tenerife  (de grootste is die van Rio de Janeiro) vindt 10-14 dagen voor as-woensdag plaats.

Zelf heb ik carnaval dit jaar vluchtig mogen beproeven in Panama City. Geen zelfgebouwde of gepimte trailers langs de carnavals route. Maar een afgesloten deel van de stad. Om naar binnen te mogen moet je je ID tonen en wordt je gefouilleerd. De politie heeft een  “no tollerance policy” Opvallend was het weinige aantal toeristen, dat je in Curacao wel ziet met de carnaval. Doordat ik op zoek ging naar naar meer informatie zoals de oorsprong van de caraval en hoe men het in elk land invult kwam ik er via Wikipedia achter dat er zelfs een aantal carnavals geplaatst zijn op de Lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid van UNESCO. Het gaat hier om de volgende carnavals:

Zeer recent dus, in 2010 is het carnaval van Aalst, Belgie toegevoegd. De combinatie van Valentijn en zeer slecht weer in 2010 trok niet veel bezoekers vorig jaar. Afgelopen carnaval kwamen zo’n 80,000 bezoekers naar de optocht van Aalst. Mede door de erkening van de UNESCO. Wellicht ook iets voor Curacao om te kijken hoe het Curacaose carnaval op deze lijst kan komen? De UNESCO erkenning van Handelskade geeft Curacao internationale bekendheid. Marketing-wise is het  zeker de moeite waard om te onderzoeken of men het carnaval kan nomineren. Extra toerisme maar ook de positieve uitstraling zijn goed voor Curacao!